Duborezac

Duborezac je izraz za umetnickog majstora starog zanata!

Izrada rucnog drvoreza obuhvata izbor kvalitetnog drveta sa ovih prostora od oraha, jasena, hrasta, bukve, javora i lipe. Alat su dleta ili stemajzle razlicitih profila koje majstor sam kvalitetno ostri. Drveni cekic napravljen od tvrdog drveta, razne stege za fiksiranje drveta koje se obradjuje i stabilan sto ili tezga. Od prateceg pribora razne turpije za drvo, testerice i profilno prirodno kamenje za ostrenje.

Izrada duboreza priprema za duborez proces duboreza

 

ram za ogledalo duborezIzrada duboreza je planski posao koji obuhvata pripremu drveta, crtanje mustre, isecanje kontura testericom i samu izradu sa dletima i drvenim cekicom.

Duborez je imao primenu kao dekorativni element u enterijeru napr. izrada ikonostasa, carskih dveri po pravoslavnim hramovima na ovim prostorima kao i izradu drvenih figura licnosti iz biblije za katolicke crkve (isusovo raspece, madone) Duborez kod izrade stilskih namestaja kao i ramova za ogledala su od zavisnosti stilske epohe bili manje ili vise zastupljeni.

Duborez.

Robert Silberholz:

Bio sam osnovao prvu radionicu za izradu i restauraciju duboreza na prostoru Novog Sada posle drugog svetskog rata.Drvorez i duborez radim korišćenjem starih tehnika. Vršim izradu drvoreza za ramove za ogledala, razne elemente za enterijere, lovačke motive, kao i restauraciju drvoreza. Počeo sam da radim drvoreze od stila «Alt deutsch» da bi stigao do baroka i rokoko-a.

Izložbe i sajmovi na kojima sam do sada učestvovao:

  • Jesenji novosadski sajam, 13. Međunarodni sajam preduzetništva 17-21. septembra 1996. godine. Osvojio sam srebrnu medalju i diplomu za duborez i ručni rad.
  • 14-ti međunarodni sajam preduzetništva 1997. Novi Sad.
  • Sedmi salon nameštaja za opreme i enterijere Ambijenta novosadski sajam 1998. godine, Novi Sad. Kao izlagač sam demonstrirao izradu duboreza kao ručni rad.
  • Izlagač na sajmovima antikviteta i hobija u Hotel «Putniku» Novi Sad, (6 puta do sada) i u Hotelu «Slavija» Beograd sa duborezima i restauracijom duboreza.
  • Izlagač na prvoj izložbi Umetničko zanatstvo Srbije ZANUM u konaku knjeginje Ljubice u Beogradu od 24-26 decembra 2002. godine. Organizator je bila republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva.
  • Izlagač na izložbi «Novosadsko proleće» 2003 i 2004 u SPC «Vojvodina» Novi Sad u okviru starih umetničkih zanata gde sam izlagao svoje ručne radove i ujedno demonstrirao izradu duboreza.
  • Učesnik na izložbama «Pijaca lepih stvari» u katoličkoj porti i na platou ispred SPC «Vojvodina» Novi Sad, kao i na «Pijaci lepih stvari u centru Sremske Kamenice 2003.
  • Za učešće na manifestaciji «Tradicija i znanje su bogatstvo» dobio sam zahvalnicu kao izlagač starog umetničkog zanata – duboreza, od organizatora «Univerzitet braća Karić», hotel «Putnik» Novi Sad 2004. godine.
  • Učestvovao sam na više izložbi umetničkih starih zanata u Salzburgu, Beču, …u Austriji gde sam bio jedini izlagač sa ovih prostora.
  • Rucna izrada stilskih drvoreza za enterijere, ramove za ogledala, lovacke motive,… kao i restauracija duboreza!

rame za slike duborez

Tags: ,

Comments are closed.