Duborezac

Duborezac je izraz za umetnickog majstora starog zanata!

Izrada rucnog drvoreza obuhvata izbor kvalitetnog drveta sa ovih prostora od oraha, jasena, hrasta, bukve, javora i lipe. Alat su dleta ili stemajzle razlicitih profila koje majstor sam kvalitetno ostri. Drveni cekic napravljen od tvrdog drveta, razne stege za fiksiranje drveta koje se obradjuje i stabilan sto ili tezga. Od prateceg pribora razne turpije za drvo, testerice i profilno prirodno kamenje za ostrenje.

izrada duboreza

priprema za duborez

proces duboreza

Izrada duboreza

 

 

 

 

 

 

 

 

ram za ogledalo duborezIzrada duboreza je planski posao koji obuhvata pripremu drveta, crtanje mustre, isecanje kontura testericom i samu izradu sa dletima i drvenim cekicom.

Duborez je imao primenu kao dekorativni element u enterijeru napr. izrada ikonostasa, carskih dveri po pravoslavnim hramovima na ovim prostorima kao i izradu drvenih figura licnosti iz biblije za katolicke crkve (isusovo raspece, madone) Duborez kod izrade stilskih namestaja kao i ramova za ogledala su od zavisnosti stilske epohe bili manje ili vise zastupljeni.

Robert Silberholz:

Bio sam osnovao prvu radionicu za izradu i restauraciju duboreza na prostoru Novog Sada posle drugog svetskog rata.Drvorez i duborez radim korišćenjem starih tehnika. Vršim izradu drvoreza za ramove za ogledala, razne elemente za enterijere, lovačke motive, kao i restauraciju drvoreza. Počeo sam da radim drvoreze od stila «Alt deutsch» da bi stigao do baroka i rokoko-a.

Izložbe i sajmovi na kojima sam do sada učestvovao:

  • Jesenji novosadski sajam, 13. Međunarodni sajam preduzetništva 17-21. septembra 1996. godine. Osvojio sam srebrnu medalju i diplomu za duborez i ručni rad.
  • 14-ti međunarodni sajam preduzetništva 1997. Novi Sad.
  • Sedmi salon nameštaja za opreme i enterijere Ambijenta novosadski sajam 1998. godine, Novi Sad. Kao izlagač sam demonstrirao izradu duboreza kao ručni rad.
  • Izlagač na sajmovima antikviteta i hobija u Hotel «Putniku» Novi Sad, (6 puta do sada) i u Hotelu «Slavija» Beograd sa duborezima i restauracijom duboreza.
  • Izlagač na prvoj izložbi Umetničko zanatstvo Srbije ZANUM u konaku knjeginje Ljubice u Beogradu od 24-26 decembra 2002. godine. Organizator je bila republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva.
  • Izlagač na izložbi «Novosadsko proleće» 2003 i 2004 u SPC «Vojvodina» Novi Sad u okviru starih umetničkih zanata gde sam izlagao svoje ručne radove i ujedno demonstrirao izradu duboreza.
  • Učesnik na izložbama «Pijaca lepih stvari» u katoličkoj porti i na platou ispred SPC «Vojvodina» Novi Sad, kao i na «Pijaci lepih stvari u centru Sremske Kamenice 2003.
  • Za učešće na manifestaciji «Tradicija i znanje su bogatstvo» dobio sam zahvalnicu kao izlagač starog umetničkog zanata – duboreza, od organizatora «Univerzitet braća Karić», hotel «Putnik» Novi Sad 2004. godine.
  • Učestvovao sam na više izložbi umetničkih starih zanata u Salzburgu, Beču, …u Austriji gde sam bio jedini izlagač sa ovih prostora.
  • Rucna izrada stilskih drvoreza za enterijere, ramove za ogledala, lovacke motive,… kao i restauracija duboreza!

Duborez. rame za slike duborez

Tags: ,

Comments are closed.